FOMO – Fear of missing out
May 10, 2018, 2 min read
Du kender sikkert akronymet FOMO – fear of missing out – og du kender det sikkert fra sociale medier, hvor det beskriver en slags afhængighed. Du samler din smartphone op og hopper på de sociale medier for at lindre din FOMO.
Det er blevet et ord. Slang faktisk, som hvis man siger "min hund har virkelig en slem fomo hver gang jeg forlader lejligheden". Og jeg har faktisk en følelse af, at rigtig mange virksomhedsledere lider af en slem omgang FOMO.
De er bange for at misse den næste store ting.
– Hvad med blockchain?
– Lad os bygge noget med kunstig intelligens.
– Vi skal lave en app.
De er så bange, at de finder på løsninger med de nyeste teknologier, men glemmer at fokusere på de problemer de løser. I virkeligheden skaber de sikkert endnu flere problemer end de løser.
Det er meget sjældent at se en god løsning, som startede med løsningen. Oftest starter den med problemet. En solid forståelse af problemet.
Men vent lige et øjeblik. Før vi kommer længere ind i den snak, så lad os lige kigge lidt på FOMO og hvor det stammer fra. For det er faktisk ikke bare et akronym som blev opfundet af et eller andet smart bureau, der arbejder med sociale medier og disruptive buzzwords. Det er det ikke.
FOMO blev første gang omtalt i 2004 af Patrick McGinnis, en venturekapitalist og investor.
McGinnis brugte FOMO til at beskrive folk, der er så bange for at misse en mulighed, at de eksekverer på for mange initiativer. Deres frygt for at gå glip af noget tager kontrol, og i en forretningsmæssig kontekst kan det betyde inkonsistent ledelse og forvirrede interessenter, medarbejdere og kunder.
Mens FOMO kan være farligt, så findes der også en modsatrettet kraft; FOBO – fear of a better option. Hvor FOMO gør dig for aktiv, får FOBO dig til at udskyde og forsinke. Hvis du altid er på udkig efter en bedre mulighed, får du svært ved at forpligte dig til strategier og retninger.
Disse to koncepter skal styres på ledelsesniveau. Kræfterne kan være stærke og du skal altid sørge for en balance mellem dem. Hvis du ikke kan fastholde en balance, så ender du måske med FODA – fear of doing anything. Og det er ikke noget, du vil diagnosticeres med.
I denne del af bogen kigger vi nærmere på hvordan disse kræfter kan paralysere alle, men også hvordan du kan sikre den optimale balance mellem dem. Balancen mellem at opnå viden og handle på den viden, tager dig også nærmere mod den rigtige løsning.
For at kunne skabe den rigtige løsning, skal du kende det rigtige problem.