Kapitel 4

Gør dig selv relevant

Når vi taler om at balancere vores frygt handler det ofte om viden. FOMO udløses ved manglen på viden mens FOBO udløses ved manglen på refleksion over den tilegnede viden.

Og det giver mening, ikke?

Du ved ikke hvad der sker, du er bange for at nogle laver noget vildt fedt og så begynder du at gøre noget andet, bare for at gøre det. Men så snart du ser en anden trend, så følger du den.

Det sker kun når dit vidensniveau er for lavt. Hvorfor skulle du gøre det, hvis du altid sikrede dig at dit vidensniveau var mindst på niveau med dine konkurrenters?

Det er derfor at thought leaders og futurister anbefaler at direktører skal bruge helt op til 30 og 40 % af deres tid på læring.

Det kan virke som meget, men hvordan præcis skal du bruge din tid i en arbejdsuge? Det er et ganske interessant spørgsmål.

Alle virker altid så travle og bare det at komme til at tale med dem kan være en udfordring. Men en ny bog fra Filosof Anders Fogh Jensen og antropolog Dennis Nørmark beskriver hvordan vi har skabt en arbejdssituation hvor vi er endt med at lave ingenting. Og det er faktisk deres titel; "Pseudoarbejde: Hvordan vi fik travlt med at lave ingenting".

Pseudoarbejde er et begreb, som de bruger til at beskrive arbejder der ikke bidrager med nogen reel værdi. Det er praktisk talt en forklædning, som skjuler at du enten ikke ved hvorfor du laver det du laver, ikke ved hvordan du skal gøre det eller ikke ved hvad du faktisk bidrager med.

Lyder det bekendt? Ja, vi har nemlig vores hvorfor, vores hvordan og vores hvad. Måske glemte de at stille de dumme spørgsmål.

De afslører gennem interviews hvordan mange medarbejdere ikke har nogen idé om hvorfor, hvordan eller hvad de laver. Hvordan kan du være en relevant og værdifuld medarbejder, hvis du ikke engang ved hvordan du skal bidrage?

Sig nej til pseudoarbejde

Det første skridt mod at blive mere relevant, er at udfordre pseudoarbejde. Sig nej, og spørg hvorfor. Hvis ingen kan give dig et fornuftigt svar, så må det være irrelevant. Og hver sikker på at hvorfor'et også passer til den store vision og strategien.

Når de irrelevante opgaver ender i papirkurven fremfor på dit skrivebord, så kan du begynde at bruge din tid på at lære. Og på den måde gøre dig selv mere relevant.

Vi ved hvilke kompetencer der bliver vigtige på fremtidens arbejdsmarked. Kreativitet og beslutningstagen blev fremhævet som nummer tre og nummer syv. Disse kompetencer er vigtige, men de er ikke noget værd uden en solid forståelse for branchen, teknologierne du omgiver dig med og den refleksive natur forbundet med at udfordre måden hvorpå din branche fungerer.

Det er derfor læring er så vigtigt. At være kreativ eller bedømme kreative løsninger kræver en bestemt forståelse for teknologierne, deres implikationer og hvilken indvirkning de har på din forretning.

Studier viser at en gennemsnitlig direktør læser omkring 60 bøger om året og det kan du også gøre. Det er nemmere i dag end tidligere, fordi bøger er tilgængelige som lydbøger, som du kan lytte til på farten. Du kan skrue op for hastigheden og lytte med 1,5 eller 2 gange hastighed, eller endda købe abonnement til en service som Blinkist, der leverer meningsfulde resuméer og nøgle indsigter fra de bedste nonfiktion bøger.

Jeg gør det selv og det er nemt at "læse" en bog mens du laver noget andet – en kedelig opgave – og gøre den til en læringssession. Det giver nye gode perspektiver, men det giver dig også energi til at udfordre og skabe positive forandringer.

Gør læring til en vane

Læring handler ikke kun om at tilegne sig viden. Det handler ligeså meget om at udvide din nuværende videnssfære.

Ved du hvorfor Steve Jobs altid havde sin rullekravetrøje på eller hvorfor Mark Zuckerberg altid er iført den samme grå t-shirt til alle events – altså hvis man ser bort fra da han vidnede i Kongressen.

De prøver at undgå beslutningstræthed. Et psykologisk fænomen hvor du bruger for meget hjernekapacitet på irrelevante beslutninger, så du faktisk ender med at have svært ved at træffe beslutninger i mere vigtige sammenhænge. Jo færre beslutninger du skal træffe hver dag omkring rudimentære opgaver såsom at vælge tøj eller hvad du skal spise, des bedre er du stillet overfor de vigtige beslutninger senere på dagen.

De gjorde begge to deres tøj og deres måltider til en vane for dermed ikke at spilde værdifuld beslutninger på uvæsentlige beslutninger. Og du kan gøre det samme med din læring – bare gør det til en vane.

Læring gør dig relevant

Jeg anbefaler at du får fat i en app hvor du kan lytte til de bedste lydbøger. Brug en time eller to på at finde 10 - 20 interessante bøger som du vil lytte til og put dem på din "bogreol". Afspil bøgerne når du pendler, træner, vasker op, laver mad eller hvornår du nu lige kan skabe en årsag til at starte dine personlige læringssessioner.

Det vil få dig til at reflektere mere over måden du tænker på, agerer på og kommunikerer og det er en sikker måde at gøre dig mere relevant.

Husk også at udfordre dig selv med bøger som har en lidt modstridende overbevisning end dig. Det giver dig muligheden for at tænke mere kritisk, og berige dig med et kig ind bag modstanderens point of view. To kompetencer der er henholdsvis nummer to og nummer ni på listen over top 10 kompetencer i 2020. Det er kritisk tænkning og forhandling.

Kritisk tænkning er vigtig for at kunne navigere i den fortsatte vækst af automatisering. Mens flere og flere processer bliver automatiseret er det vigtigt at evaluere deres brug, misbrug og de etiske implikationer de bringer på en kritisk måde.

Evnen til at kunne forhandle er helt essentiel når det kommer til at gøre dig og forblive relevant. Hvis du vil være relevant, skal du rejse dig, og du skal argumentere for dine overbevisninger. Hvis du ikke kan eller ikke vil argumentere og forhandle, så bliver du irrelevant.

Læring er nøglen til at fastholde dine argumentations- og forhandlingsevner på sit ypperste. Lær de modstående perspektiver, men endnu vigtigere; lær hvorfor dit modstykke tænker som hun gør og dine argumenter vil blive tydeligere og komme ubesværet ud af munden.

Hvad hvis jeg ikke uddanner mig selv?

Uheldigvis har jeg set en del forretningsledere, der ikke har formået at uddanne sig selv løbende. Det resulterer i ledere uden relevante argumenter, der gør som de altid har gjort, afviser nye idéer og som vedholdende holder fast i en gruppe af betroede rådgivere eller venner, som de forventer kan bære dem gennem deres mangel på vurdering og beslutningstagen.

– Virkelig? Ja, de ledere findes, men de er heldigvis en døende race.

Så snart det er tid for dem at skifte arbejdsplads, finder de ud af hvilken forfærdelig situation de har sat dem selv i. De har udfordringer ved at finde et job, skal lære nye ting, og skal finde ud af hvordan dagens trends ser ud.

Det skulle de have gjort hele vejen og de bliver nødt til at tage sig sammen og tage ansvar for deres egen fremtid.

Og det bliver alle nødt til. Vi taler ofte om børnene i skolerne. Om at de skal tage ansvar for deres egen læring. Er det ikke ironisk vi siger det, uden at gøre det selv?

Jeg er glad for at du tager ansvar. Og det gør du, for du læser stadig med.

At læse er fundamentet for at blive en evig elev, og i den næste del af bogen dykker vi helt ned i dybden omkring hvordan du kan blive en sand læringsmaskine.

Men først, lad os lige kigge mod næste kapitel. Nu hvor du ved hvorfor og hvordan du kan gøre dig selv relevant, så er det på tide at vi kigger lidt nærmere på hvordan du skal være ansvarlig og tage handling. For du vil stadig gerne tage springet, ikke? Ud på det dybe, kolde vand, mmmh...